Sağlık Bakanlığı’na devredilen askeri sağlık personeli sorunlarla boğuşuyor…

SİME-SEN askeri sağlık personelinin sorunlarını bakanlık nezdinde takip ediyor… Sağlık sendikaları bakanlığa devredilen askeri personeli yok sayıyor… Yeni sağlık sendikası kuruluş hazırlıkları devam ediyor…

15 Temmuz darbe girişimi sonrası TSK bünyesinde yapılan bir dizi değişiklikle askeri hastanelerin kapatılarak, bu kurumların personeli ile birlikte  Sağlık Bakanlığı’na devri sonrası yaşanan sıkıntılar artarak devam ediyor.

Her gün yüzlerce şikayetin ulaştığı SİME-SEN, askeri sağlık personelinin sorunlarını Bakanlık nezdinde takip ediyor, gerekli düzenlemelerin yapılması için dosyalar sunuyor.

Askeri hastane personelinin Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra oluşan maddi kayıplar karşılanmadığı gibi, bu kayıplara her gün bir yenisi ekleniyor. TSK’daki uygulamaların aksine Sağlık Bakanlığı’nda bulunmayan uygulamalar söz konusu personelin sıkıntılarını artırıyor.

Tayın bedeli olarak ödenen rakam, Sağlık Bakanlığı uygulamaları arasında yer almadığı için bu konuda mağdur olan askeri sağlık personeli, yine bakanlık uygulamasında servis hizmeti bulunmadığı için, yol ücretlerini de  ceplerinden karşılamak durumunda kalıyorlar.

KADRO FAZLASI PERSONEL, İKAMETİNE BAKILMAKSIZIN DAĞITILIYOR

Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlara devredilen askeri sağlık personeli, kadro fazlası olması halinde, ikametgâh yerine bakılmaksızın, değişik hastanelere dağıtılıyor. Rızasız olarak yapılan bu dağıtım, devredilen personelin her gün onlarca kilometre kat ederek görev yerine ulaşmasına neden oluyor.

DEVREDİLEN PERSONELE “DARBE SORUMLUSU” GİBİ MOBBİNG UYGULANIYOR

Bakanlığa bağlı kurumlara dağıtılan askeri sağlık personeline sanki darbe sorumluları onlarmış gibi yapılan muamele, mobbinge neden oluyor. Bakanlık kurumlarında özellikle personel ve  idareciler tarafından uygulanan psikolojik baskı, devrolunan sağlık personelinin psikolojisini bozuyor,  çalışma verimini ve motivasyonunu düşürüyor.

 

 

 

KADRO DEĞİŞİKLİĞİ SORUNU YAŞANIYOR

Devir işlemleri yapılırken 657-a kadrosunda görev yapan personelin  4-c kadrosuna geçirilerek göreve başlatılmış olması da büyük sıkıntı oluşturdu. SİME-SEN’in yaptığı itirazlarla bu durumda  olan kamu görevlileri kendi kadrolarına geri döndürüldü.

Bakanlığa devrolunan askeri sağlık  personelinden yardımcı hizmetler kadrosunda bulunanlar, Sağlık Bakanlığı tarafından 1400 TL maaş, yol ve yemek ücreti ile çalıştırılan sözleşmeli personel ile aynı havuzda birleştirildi. Bu uygulama da devrolunan askeri sağlık personelini sıkıntıya soktu.

Askeri hastanelerde yüksek hemşire kadrosu  ile çalışan  personel, Sağlık Bakanlığı’nda böyle bir kadro bulunmadığı için normal hemşire kadrolarına atandılar. Uzman memur  vasfında olan bu personel, Sağlık Bakanlığı bünyesinde GİH sınıfında çalışmaya başladı. Bu da maddi kayıplara neden oldu.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde göreve başlayan askeri sağlık personeline uygulanan  15  günlük ve  1  aylık rotasyon uygulaması, personelin hiç bilmediği sağlık kurumlarında  verimsiz çalışmalarına sebebiyet verdi. Kurumu tanımayan askeri sağlık personeli amaçsızca uygulanan rotasyon uygulamasın ile de mağdur edildi. Yine  Bakanlığa bağlı kurumlarda yaşanan anlık görev yeri değişiklikleri de bir başka sıkıntının sebebi oldu.

SİME-SEN GENEL BAŞKANI DURSUN:

“TERÖRLE MÜCADELE BÖLGESİNDEKİ ASKERİ HASTANELER  TSK  BÜNYESİNDE KALMALIDIR”

Öte yandan bütün askeri hastanelerin kapatılarak Sağlık Bakanlığı’na devrinin, uygulamanın geneli açısından sağlıklı olmadığını belirten  SİME-SEN  Genel Başkanı Serdar Dursun, özellikle terörle mücadele bölgesindeki askeri hastanelerin  TSK  bünyesinde kalması gerektiğini vurguladı.

Devredilen personelin mevzuattan kaynaklanan sorunlarının bir an önce giderilmesinin ve devri yapılan kurumlardan gelenler ile Bakanlık bünyesinde görev yapan kamu personeli arasında çalışma barışının bir an önce sağlanmasını isteyen Dursun, “Bu yapılamıyorsa  ileride çok büyük sıkıntıların yaşanmaması için  uygulamadan vazgeçilmesi gerekmektedir. Devredilen personel çok büyük maddi ve statü kayıpları yaşamaktadır.  Doğu ve  Güneydoğu’da bulunan askeri hastaneler kapatılmamalıdır. Terörle mücadelede yaralanan güvenlik güçlerimiz askeri hastanelerde askeri personel tarafından tedavi edimelidir.  Bu  uygulama şehit sayımızı azaltacak, gazilerimizin  rehabilitasyonlarını geciktirmeyecek ve  mağduriyetlerin önüne geçecektir”dedi.

 

 

MEVCUT SAĞLIK SENDİKALARI

DEVREDİLEN PERSONELİN SORUNLARINI YOK SAYIYOR

Öte yandan  Sağlık Bakanlığı’na devredilen askeri sağlık personelinin yaşadığı sıkıntıların mevcut sağlık sendikaları tarafından yok sayıldığını,  personelin bu sendikalar için sadece sayısal mana  ifade ettiğini kaydeden  SİME-SEN Genel Başkanı  Serdar Dursun şunlara vurgu yaptı :

 “Biz sendika olarak bu  işin  takipçisiyiz. Bu personelin mağduriyetlerinin çözümü için tüm imkanlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Mevcut sağlık sendikalarının oluşturduğu  çözümsüzlük ve  çalışma barışını zedeleyen yaklaşımları da kabul etmiyoruz. Bu durum bile başlı başına yeni bir sağlık sendikasının kuruluş çalışmalarının ne kadar  doğru  olduğunu göstermektedir. SİME-SEN  olarak da  bizler  yeni bir sağlık sendikası kuruluş çalışmalarını destekliyoruz. Bu personelin söz hakkının bulunması  gerekmektedir. Onların da sağlıklı bir şekilde  seslerini duyurabilecekleri, mağduriyetlerini dile  getirecekleri bir sendikaları  olmalıdır”.

Sosyal Medyada Paylaş