AŞÇI KADROSUNUN TEKNİK HİZMETLER SINIFINA GEÇİRİLMESİNDE KRİTİK DÖNEM!!!

3795 sayılı bazı Lise, Okul ve Fakülte mezunlarına ünvan verilmesi hakkındaki kanunda 3 Aralık 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile mesleki ve teknik lise mezunlarına teknisyen ünvanı verilmesi kabul edilmiştir. Aynı tarihte 3308 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile ustalık ve kalfalık belgesi olan düz lise mezunlarının da teknisyen ünvanı alabilmesi için tamamlayıcı eğitim uygulaması başlamış bulunmaktadır. Bahsi geçen kanun değişikliklerinin resmi gazete de yayımlandığı tarihte SİMESEN resmi internet sitesinde yapmış olduğumuz bilgilendirmede belirtmiş olduğumuz üzere 6331 sayılı kanun ve çalışma hayatına ilişkin mevzuatta “ istihdamda sertifika zorunluluğu olan tüm meslekler için artık YARDIMCI HİZMET TABİRİ DEĞERSİZLEŞTİRME ANLAMINA GELMEKTEDİR.
Aşçılık, berberlik / kuaförlük, terzilik gibi bugün itibariyle tüm dünya kamuoyunda etkinliğini ve ağırlığını hissettirmiş, belirli bir sertifikası olmadan icra edilemeyen bu meslekler yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinin yanında artık kamu hizmet sektöründe de yasal konumuna yani teknik hizmetler sınıfına geçirilmesi gerekmektedir.
Yardımcı hizmetler sınıfına dahil bu mesleklerin kamu hizmet sektöründe hak etmiş olduğu teknik hizmetler sınıfına geçilebilmesi için izlenecek yol ve hareket tarzı birçok defa sendikamız resmi internet sayfasında yayınlanmış ve konuya ilişkin yasa değişiklik teklifleri 3795 sayılı kanundaki düzenlemeden çok önce ilgili mercilere ve yasama organlarına tarafımızca sunulmuştur. Ancak bugün itibarıyla kurumsal bazı değişiklikler dışında tüm kamu sektöründe genel bir düzenleme yapılması henüz sağlanamamıştır.
SİMESEN olarak yasal düzenlemenin yanında devlet personel başkanlığı ve bakanlıklar seviyesinde yürütmüş olduğumuz çalışmalar sonucunda bazı kurumlardan olumlu görüşler alınmış ve en son Emniyet Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavında aşçı branşının teknik hizmetler sınıfı olarak teşkil edilmesi çabalarımız sonucu sağlanmıştır.
Sınav onayı 05.03.2020 de alınan söz konusu Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği ilanından (06.10.2020'den) itibaren birçok sendika ve meslek kuruluşları, söz konusu sınav ilanını gerekçe göstererek kurumsal şikayet, yargı yoluna müracaat vb. faaliyetler için teklifte bulunmuşlardır.
Öncelikle tekrar belirtmek isteriz ki 657 sayılı Kanun dışında tüm yasal düzenlemesi yapılmış "teknisyen" ünvanını almak için kurumsal bazda idari işlem yani kadro düzenlemesi gerektiren, genel / kamusal bazda ise 657 s. Kanunda düzenleme veya Cumhurbaşkanlığı kararname düzenlemesi gerektiren bir faaliyet için zamansız atılacak bir adım bu hakka çok yaklaşmış olan Emniyet Genel Müdürlüğü sivil memurları için bir sınav iptaline, tüm YHS personeli için ise emsal niteliğinde bir durumun kaybedilerek yeniden başa dönülmesine neden olabilecektir.
Bu nedenlerle öncelikle ilanı yapılmış olan Emniyet Genel Müdürlüğü; Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavının tamamlanarak sınavı kazanacak sivil memur arkadaşlarımızın atanmasını müteakip fiili ve yasal durum oluştuktan sonra emsal göstererek hak talep etmenin doğru bir strateji ve sorumluluk bilincini de sendikal bir yaklaşım olacağını değerlendirmekteyiz.
Sosyal Medyada Paylaş